duminică, 13 decembrie 2009

PNL - Ce facem neicusorule ?

Toata lumea vrea guvern, dar un guvern facut cu orice pret de dragul guvernului, nu va functiona prea mult timp si va da negresit in alta criza. Exista 2 varainte:

Una in care se formeaza un guvern ad-hoc, cum o fi, ca sa fie, dar care va pica, nu peste mult timp - deci obtinem un guvern normal dar fara viata lunga, caruia ii va urma negresit o criza. Poate fi si asta o solutie temporara pentru luarea unor decizii, pe care guvernul Boc actual nu are voie sa le ia.

A doua solutie, este sa mai prelungim criza o vreme si sa facem un guvern care sa reziste mai mult.

Ambele variante sint destul de idioate.

Marea belea a politicii romanesti este ca PNL are in el curente opuse, intre moderati, care ar fi mai dispusi sa colaboreze cu Basescu, chiar si fiind vioara a doua (e vorba de oameni mai practici, care nu tin cu tot din adinsul sa fie ei in fata, ci sa intre la guvernare - decit sa fii vioara a doua in coalitia monstruoasa cu PSD mai bine sa fii in cea neplacuta cu PDL) si radicali, care au un ego disproportionat fata de puterea reala a partidului lor, dar care vor totusi sa dea cu pumnul in masa, pentru faptul ca de PNL depinde potentiala existenta a unui guvern stabil si cu sustinere parlamentara.

Situatia actuala, nu are cum sa se schimbe, decit in cazul aparitiei anticipatelor, desi nu e foarte clar ce ar putea rezulta din ele, datorita scorului prea strins de la prezidentiale. Daca Basescu lua mai mult, ar fi putut sa zica, majoritatea romanilor ma vor pe mine, deci "cer romanilor sa voteze PDL, ca sa terminam odata circul; PDL va avea majoritate si vom putea guverna". Nu e cazul in situatia de fata pentru ca Basescu nu prea are ce majoritate sa invoce. "Majoritatea" e mult prea subtire, practic inexistenta din punct de vedere al imaginii si nu poate fi invocata in scop electoral, decit cu riscul de a te face de ris, iar lui Basescu, postura de prostanac nu i se pare in nici un caz o solutie.

Prin urmare Basescu trebuie sa traga sfori, pentru ca inainte de posibile anticipate, sa schimbe raportul de forte pe scena politica. Acest lucru se poate intimpla numai printr-o miscare foarte vizibila de imagine, care sa duca la aparitia a ceva nou si foarte comentabil, din punct de vedere media si care sa reaseze segmentele de electorat pe harta votantilor.

Acest ceva nou, este indiscutabil un nou partid care sa ia ceva din electoratul de drepta, posibil favorabil lui Basescu, iar cea mai la indemina optiune este, un partid Liberal nou, adica repetarea istoriei nasterii PL-D ("partidul liberal al lui Stolojan") cu mentiunea ca un asemenea eveniment nu va fi cu siguranta urmat de inghitirea sa de catre PDL, desi nici aceasta ultima varianta nu ar fi 100% neviabila. Printr-o repetare 100% a istoriei PDL ar mai trage niste nume din PNL, lucru care ar slabi PNL facindu-l sa tinda la procente de partid fantoma si sa fie finalmente sortit disparitiei si ar intari imaginea PDL de partid liberal.

Probabil Basescu va incerca sa mai atraga lideri in PDL in perioada urmatoare, daca este posibil si abia apoi, sa mai incerce alte variante.

Jocul asta politic necesita timp insa si e pus insa in incomoditate, de necesitatea existentei unui guvern, pentru ca acest joc politic, prelungeste criza politica pe moment, lucru deloc comod sau placut, ducind poate la o rezolvare mai buna a lucrurilor pe termen mediu si lung dar mentinind instabilitatea politica pe termen scurt.

Romania are nevoie de partide puternice si cit mai putine, iar PNL cu toate frictiunile din el, nu da deloc senzatia de partid puternic avind mai multi lideri politici cu viziuni politice diferite sau chiar opuse. Frictiuni exista si in PSD, dar cu diferenta fata de PNL, ca PSD, e un partid mai mare si din partea cealalta a spectrului politic si care prin urmare poate sa incaseze lovituri mai multe si mai dure, fara a se dezintegra. PSD poate primi lovituri de la inamicii politici, lucru care e natural, chiar mai putin dureroase (pentru ca prea putini PSD-isti ar fi dispusi sa migreze la PDL). PNL e mai mic, mai slab si poate primi lovituri dure, tot din partea dreapta a spectrului, care vor fi mult mai dureroase si care incasate in mo repetat, pot duce la slabirea si ulterior disparitia PNL de pe scena politica, daca nu de tot, cel putin in forma in care e acum.

Varianta de a nu aduce schimbari majore pe scena politica nu pare insa nici ea prea grozava, pentru ca nu vor exista premizele ca la eventuale anticipate sa se obtina ceva nou si diferit de ceea ce exista in raportu de forte actual si care sa fie eventual si convenabil pentru PDL.

In acest moment, doar PDL poate spera in cazul unor alegeri, la un spor de imagine, PNL fiind sifonat dupa alianta cu PSD si PSD fiind sifonat pentru ca a pierdut prezidentialele.

PSD-ul se va retrage sa-si linga ranile iar PNL-ul are o problema in fiara PDL care ii arata coltii si vrea sa muste iar din el. PNL are o problema chiar daca se rinjeste foarte urit la PDL - e ca fratele mai mic care e suparat pe cel mai mare si vrea sa il bata dar nu poate si daca il supra prea tare, pina la urma maninca el bataie.

http://www.gandul.info/opinii/crinul-galben-5164891#comments

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu