Prin 2008, varianta romaneasca a canalului britanic national de radio BBC (BBC in limba romana - vezi http://www.bbc.co.uk/romanian/) a fost oprita dupa citeva zeci de ani de functionare, folosindu-se considerentul ca Romania a devenit tara democratica si ca varianta romaneasca nu mai este necesara. Acelasi lucru s-a intimplat cu BBC pentru Republica Moldova, care oricum era dependent de cel in limba romana.
In aprilie 2009, in Republica Moldova au avut loc protestele violente legate de alegeri (o amestecatura de proteste pasnice cu manipulari si tentativa de lovitura de stat ale unor indivizi care n-au ce face, urmata de reactii inadecvate ale unor lideri formati pe vremuri) si s-a dovedit ca Republica Moldova nu mai este atit de decmoratica precum ii parea BBC-ului in 2008. Ulterior a inceput campania electorala din romania, unde s-a dovedit ca toata presa a facut campanie impotriva lui Basescu (ceea ce a facut ca jocul electoral sa se bazeze nu pe onestitate ci pe lovituri sub centura), ceea ce a aratat ca nici in Romania, democratia nu sta foarte bine pe picioare. Basescu a cistigat la mustata. Daca ar fi pierdut alegerile, s-ar fi facut jocul acelaora care au finantat acea campanie electorala mizerabila, care si-ar fi adus reprezentantii la putere, lucru care n-ar fi fost cituri de putin distractiv, si cu atit mai putin democrati, pentru ca alegerile nu le-ar fi cistigat prin batalie politica corecta ci prin dictatura banului, adica forta bruta (presa fiind in proportie majoritara impotriva lui basescu, nu din convingere ci pentru ca era si inca este aservita unor interese). Deci, desi Romania pare o tara democratica, ea nu este chiar asa de democratica. A ramas asa, o idee, de democratie, datorita faptului ca a iesit Basescu si mirsavia nu a invins. Nu ca ar fi Basescu usa de biserica, dar macar n-a invins jocul cel murdar.
Si revin la BBC. Pentru ca BBC-ul desfiintase varianta in limba romana, am abandonat ascultarea, o perioada. Mai de curind, am
Din una in alta am ajuns sa ascult BBC-ul din nou pe 88.0 Mhz in Bucuresti, dar in engleza. Edoar BBC 24 din 24. E bine. Tot ascultind, am inceput sa "cad pe spate". Au emisiuni si documentare supertari, adica superinteresante. BBC-ul, si nu doar el dar britanicii(englezii, irlandezi etc) inca mai promoveaza modele si valori.
Prima data am cazut pe spate cind am auzit ca, capitanul echipe nationale de fotbal a marii britanii, si-a inselat partenera. Asta nu e cine stie ce mare chestie, dar mare grozavia a fost sa aud, ca din cauza asta i s-a luat sefia echipei de fotbal, pentru ca, selectionerul a stabilit, nici mai mult nici mai putin, ca respectiva pozitie este nu doar o pozitie de fotbalist sef ci o pozitie onoranta, care este vazuta de multi tineri pentru care reprezinta un model. Ca urmare, respectivul, oricit de competent ar fi ca sef de echipa, a fost inaturat din aceasta functie, pe considerentul ca el nu mai poate reprezenta un model pentru societate, pentru tineri mai ales, de vreme ce si-a inselat partenera. Baaang. E tare ca sa zic asa, ca in Marea Britanie in 2010, inca este posibil sa se puna problema asa.
Dragi englezi, speram sa salvati europa, ca daca voi n-o salvati nu mai are cine. Rigoarea englezeasca inca nu s-a pierdut. Englezii rezista in fortareata lor de principii si valori, chiar daca inamicul trage cu toate tunurile. Traiasca Regatul Unit al Marii Britanii. Evident, s-au gasit destui care sa zica, ca respectivul capitan de echipa este fotbalistic vorbind foarte competent si ca e un nonsens sa fie inlaturat, pe criterii care nu au nimic comun cu fotbalul. E drept acele criterii nu au nimic comun cu fotbalul, daca privesti lucrurile prin prisma unei educatii simpliste. Daca te gindesti insa ca se formeaza noi fotbalisti, adica noi oameni si deci si noi caractere umane, conteaza mult. Vrem sa avem fotbalisti care sa fie oameni si nu roboti sau animale de jucat fotbal. Omenirea inca e formata din oameni si cred ca trebuie sa ramina asa.
Deci inca o data, jos palaria pentru englezi si pentru BBC.
Asta a fost inceputul. Am mai dat peste o emisiune, numita parca One Young World unde au adus numai tineri educati si cu cap de fel de fel de nationalitati (indieni, africani, chinezi, irlandezi, francezi, de toate), probabil studenti pe la universitatile britanice, celebre dealtfel (Cambridge, Oxford etc), care au discutat intr-o zi despre profit si saracie. Mai pe inteles despre marile corporatii care aduna capitaluri imense si despre muritorii de foame, pe care societatea nu prea ii ajuta cu nimic, desi ar fi obligata sa faca lucrul asta.
Tinerii respectivii vorbeau foarte bine, si discutiile au fost absolut remarcabile.
Am mai auzit inca foarte multe alte lucruri interesante, despre morala, bani, valori, explicatii. Exact cum zice BBC-ul.
Radio BBC nu doar da stirile, BBC-ul le si explica.
Concluzia: fratilor, ascultati BBC daca intelegeti engleza, ca merita. Jos palaria. Este intr-adevar un World Service, adica un serviciu in interesul public mondial.
Lista cu frecventele FM pe care se poate asculta BBC in toata lumea:
http://www.bbc.co.uk/worldservice/specialreports/000000_help.shtml#radio
La categoria Programmes sau la arhiva, se gasesc documentare foarte interesante deasemenea, care pot fi descarcate si ca mp3.
http://www.bbc.co.uk/worldservice/documentaries/
BBC World Service se poate asculta si Live de pe internet.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu