vineri, 19 februarie 2010

Cele mai imbecile publicatii din presa

Mi-a cazut in mina o chestie, care ar trebui sa se numeasca revista si al carei scop ar trebui sa fie divertismentul si m-am apucat sa o rasfoiesc. Mi s-a spus ca se da gratis. M-am uitat la conditiile grafice. Hmm..exceptional de bune. Frumoasa revista, coperti cartonate, hirtie f buna, destul de groasa. Bai frate, bai, de ce naiba o dau astia pe gratis in vreme de criza ? Concluzia e ca e cineva care are bani de aruncat pe geam. E drept are niste reclame, da tot nu e in regula. In societatea hrapareata in care traim si in razboiul informational in care traim, tot ce e gratis este suspect si inca si mai suspect daca este si de calitate. Daca ti se da pe bani e bine, pentru ca insemna ca nu se mai urmareste altceva. Daca ti se da gratis insemna ca cineva incearca sa-ti bage ceva pe git, niste informatii pentru ca urmareste ceva. Daca ar da-o pe bani, in vreme de criza are toate sansele sa n-o cumpere nici dracu si atunci o da gratis, dar ia tzeapa ca nu sintem asa de prosti, ca sa inghitzim tot asa cum ni se da. Si m-am apucat de rasfoit sa vad ce si cum.

Deschid revista si dau peste tatuaje. Doua fetze ingimfate cu nista uritanii de tatuaje. Nu-mi place. Deschid in alta parte. Gasesc, "cum sa faci hirtie cu mina" - pfff - ce minte bolnava a putut sa aiba o asemena idee - cine dracu - scuzati expresia - vrea sa faca hirtie cu mina..doar daca il maninca undeva, loc important si chiar n-are ce face; in societatea de azi cine n-are ce face...toti sintem asa de ocupati....sa faci hirtie....daca era vreo revista de stiinta...intelegeam, poate discovery science "cum se face" sau national geographic sau alt program de gen. Ca sa pui insa asemenea articol intr-o revista de divertisment mi se pare foarte ciudat.

Ni se da acolo si un site unde sa intram sa invatam sa facem hitie....aha..deci facem un articol aparent inofensiv si de fapt promovam un site...care cine stie unde duce...pe alt site etc..lucrurile incep sa se lege. Poate copii s-ar apuca de facut hirtie. Deci ar fi o tinta buna, mai ales pentru manipulare, pentru ca copii nu se pot apara de manipulare, prin forta lucrurilor, pentru ca nu au destul experienta. Deci oamenii se folosesc de stiinta ca sa promoveze ceva...inca nu stim ce...

Deschid in alta parte dau peste jonglerii si jucarii pentru jonglat. Nimic rau, in afara de o alta minte bolnava, care in loc de jonglerii scrie englezit juggling. Ma dracia dracu, nu mai stim nici sa vorbim romaneste. In limba romana exista cuvint pentru jonglerii. De ce il maninca pe asta undeva si poceste saraca limba romana. Da-o naibii de treba. Acuma si daca stii romaneste bine, tot iti trebuie dictionar ca sa pricepi, cind citesti o revista. Tare n-am ce zice. Articolul promoveaza Juggling Culture Party. Normal nu suna fain daca ii zici party cu jonglerii. E mai smecher asa. Era sa zic ceva. Nu zic, da era sa zic. E si normal sa te apuce exasperarea. Scrie ca lumea a invatzat tips & tricks. Alta dobitocie. Adica e vorba de tips(ponturi - pentru oamenii normali care cunosc limba romana dar nu inteleg aceasta limba de lemn numita romgleza, bazata pe englezisme inutile si idioate). Tricks, adica smecherii. Ptiu ! Grea limba asta romana moderna. Articolul se termina evident cu o adresa web unde exti invitat sa intri, ca cica isi cauta admin. O modalitate de a atrage oameni. Adica e un blog si isi cauta admin...ce ?????? blog...admin....bai tata nu sintem timpiti...blogurile sint ceva simplu si pot fi administrate usor....adica cineva a facut blogul si vrea sa-l dea pe mina altuia, poate il face zob...se stie ca blogurile se indexeaza bine. N-are logica. Mare dobitocie. Sa zicem ca nu e dobitocie, mai cautam. Tutoriale made in romania - nu putea sa zica tutoriale romanesti, neeee e "made" de parca ar fi suc romanesc vindut in strainatate. "Made" insemna fabricat si este de obicei scris pe produse ca sa stie strainii care il cumpara de unde provine. Tutorialele in cauza, sint romanesti, si citite de romani, deci, pentru ce folosim "made" ? in fine...trecem peste..practic articolul indemna oamenii sa se apuce de jonglerii...si sa iasa in oras sa faca joglerii. Tare. Distrezi lumea si mai faci un ban. In teorie e frumos. In practica insemna ca indeamna oamenii sa se ocupe in loc de chestii serioase, cum ar fi sa gindeasca, sa se distreze si sa nu se mai uite sa vada ce e in jur. Practic toata revista se ocupa doar cu asta. Explica oamenilor cum sa faca sa gindeasca mai putin, sa-si gaseasca activitati cit mai diverse care sa-i distraga, mai ales de la politica (Doamne fereste sa apara in politica oameni seriosi care gindesc sanatos - acest lucru "trebuie prevenit" pentru ca afecteaza anumite interese ale unor oameni - principiul este in latina si e simplu si vechi "Desparte-i si Condu" = "Divide et Impera" - aplicat pe populatie si in traducere moderna romaneasca sau neaosha, suna astfel - "Manipuleaza-i si Condu" in traducere moderna). Deci oamenii, tinerii mai ales, trebuie tinuti ocupati cu prostioare ca sa nu le vina cumva ideea sa se apuce de lucruri serioase, de vreun business important sau mai rau de politica, presa etc. Daca se fac jongleri sint scosi din joc si cu ocazia asta ii scot si pe altii din joc, adica pe cei care se uita la ei.

Campaniile astea din presa si de publicitate, nu au ca scop sa scuceasca mintile oamenilor si sa ne convinga ca asa trebuie sa arate viata pe care o traim si ca asa trebuie sa fie si asta e un lucru cit se poate de daunator.

Si acest articol despre jonglerii, se termina desigur tot cu o adresa web, unde te invata ce si cum sa faci ca sa jonglezi. Am intrat in epoca "bunavointei" in care apar multe tutoriale gratis pentru lucruri care mai de care mai aiurite si neserioase.

Ce mai gasim in aceasta revista ?

Un articol in care sintem incurajati sa folosim messengerii. Se incepe cu unii si in mod subtil se ajunge la sfirsit la cel mai periculos din ei, pe care sintem incurajati sa-l utilizam, mai ales pe telefoane mobile. desigur nu mentioneaza nimeni ca messengerii folositi pe telefoane mobile fac ca numerele de telefon sa apara pe internet fara sa fii intrebat si sa se stie totul despre tine cunoscuti etc, messengerii find amestecati cu site-urile de retele sociale, prin care poti afla o gramada de lucruri despre cunoscutii cunoscutilor etc. Oamenii folosesc programele de mesagerie si de socializare pe internet in mod inocent, fara sa-si dea seama ca tot ce insemna informatie privata, le scapa complet de sub control, si ca odata, ajunse pe internet, informatiile private nu mai pot fi luate de acolo propagindu-se fara orice urma de control (nume, telefoane, adrese, alte date personale, locul de munca, poze, filme etc). Daca vrei sa-ti publici poza pe internet, gindeste-te ca nu mai exista cale de intoarcere. O poti scoate dar daca a fost indexata de motoarele de cautare o buna bucata de vreme ea va ramine accesibila pentru multi. La fel si cu numele real etc. Deci gindeste de 10 ori si taie o data....cum zic croitorasii cei istetzi.

In revista asta mai sintem invatat sa citim in stele - activitate foarte importanta dealtfel, fara de care nu vom putea trai -. Este adevarat ca astronomia este importanta din punct de vedere stiintific, dar in mod subit in ultimul timp, au parut foarte multe tutoriale si foarte multa bunavointa din partea presei, pre a ne invata ce sa facem si cum sa facem sa ne fie mai bine. Avind in vedere ca vreo 20 de ani i-a durut fix undeva, nu spun unde, loc important, si i-a interesat numai sa faca bani pe spinarea noastra, indopindu-ne mintile cu cele mai imbecile emisiuni, show-uri, filme si tabloide pline de teribilism, vedetism si evenimente nereale, acum, brusc toata presa s-a iluminat si au inceput sa ne vrea binele si asta in vreme de criza. Ne dau multe materiale bune si gratis ...fara sa mai spuna insa de mesajele ascunse cu dibacie in spatele acestor campanii "binevoitoare"..

Revenind la astronomie, datorita lipsurilor din educatie din ultimii 20 de ani, aceasta lipsa este folosita foarte bine de anumite interese, care acum promoveaza educatia, folosind-o ca paravan pentru indoctrinarea populatiei. Primesti articole educative, aparent foarte inocente si utile, in spatele carora se ascund trimiteri discrete catre internet, unde, totul este mult mai usor de manevrat schimbat si lipsit de control. Astfel tinerii si copii sint invatati cum sa-si obtina informatiile inocente, pe linga ele fiindu-le insa, transmise si altele, care se concretizeaza in stiluri de viata, obiceiuri, abordari, pareri, formare psihologica, care multiplicata la un mare numar de persoane, care este in contact cu diferite terminale media ale acestor manevre subtile, duce la modificarea comportamentului maselor, in sensul dorit de unii si altii si in scopul apararii intereselor acestora.

In aceeasi revista Oamenii sint invatati ca scuterele sint foarte utile minimalizindu-se riscurile acestora. Scooterene sint ieftine, consuma putin, sint fun, numai bune pentru tineri. Uita insa sa se precizeze ca tinerii sint adesea teribilisti si ca pot produce cu ele tragedii, lucru pe care nu si-l doresc finalmente nici ei si nici, parintii lor. Practic lectia sau articolul cu scutere nu face decit sa invete tinerii sa-si asume riscuri cu potential de pierdere a vietii, fara a li se explica corect, mai ales care sint riscurile prin prezentarea in primul rind a avantajelor si prin omiterea intentionata a riscurilor, pe care ince priveste scooterele, trebuie pus accentul. Toata lumea stie ca au avantaje. Riscurile trebuie explicate insa bine. Merita oare sa risti sa platesti cu viata o reactie gresita intr-o situatie de trafic ? Cind decizi ca vei folosi un scooter, trebuie sa stii lucrurile astea. Daca le stii o faci pe riscul tau si e problema ta. Daca insa nu constientizezi riscurile, insemna ca ai fost manipulat si asta te poate costa viata.

joi, 11 februarie 2010

Ascultati Radio BBC, in engleza, ca merita - Altfel spus BBC World Service

Prin 2008, varianta romaneasca a canalului britanic national de radio BBC (BBC in limba romana - vezi http://www.bbc.co.uk/romanian/) a fost oprita dupa citeva zeci de ani de functionare, folosindu-se considerentul ca Romania a devenit tara democratica si ca varianta romaneasca nu mai este necesara. Acelasi lucru s-a intimplat cu BBC pentru Republica Moldova, care oricum era dependent de cel in limba romana.

In aprilie 2009, in Republica Moldova au avut loc protestele violente legate de alegeri (o amestecatura de proteste pasnice cu manipulari si tentativa de lovitura de stat ale unor indivizi care n-au ce face, urmata de reactii inadecvate ale unor lideri formati pe vremuri) si s-a dovedit ca Republica Moldova nu mai este atit de decmoratica precum ii parea BBC-ului in 2008. Ulterior a inceput campania electorala din romania, unde s-a dovedit ca toata presa a facut campanie impotriva lui Basescu (ceea ce a facut ca jocul electoral sa se bazeze nu pe onestitate ci pe lovituri sub centura), ceea ce a aratat ca nici in Romania, democratia nu sta foarte bine pe picioare. Basescu a cistigat la mustata. Daca ar fi pierdut alegerile, s-ar fi facut jocul acelaora care au finantat acea campanie electorala mizerabila, care si-ar fi adus reprezentantii la putere, lucru care n-ar fi fost cituri de putin distractiv, si cu atit mai putin democrati, pentru ca alegerile nu le-ar fi cistigat prin batalie politica corecta ci prin dictatura banului, adica forta bruta (presa fiind in proportie majoritara impotriva lui basescu, nu din convingere ci pentru ca era si inca este aservita unor interese). Deci, desi Romania pare o tara democratica, ea nu este chiar asa de democratica. A ramas asa, o idee, de democratie, datorita faptului ca a iesit Basescu si mirsavia nu a invins. Nu ca ar fi Basescu usa de biserica, dar macar n-a invins jocul cel murdar.

Si revin la BBC. Pentru ca BBC-ul desfiintase varianta in limba romana, am abandonat ascultarea, o perioada. Mai de curind, am

Din una in alta am ajuns sa ascult BBC-ul din nou pe 88.0 Mhz in Bucuresti, dar in engleza. Edoar BBC 24 din 24. E bine. Tot ascultind, am inceput sa "cad pe spate". Au emisiuni si documentare supertari, adica superinteresante. BBC-ul, si nu doar el dar britanicii(englezii, irlandezi etc) inca mai promoveaza modele si valori.

Prima data am cazut pe spate cind am auzit ca, capitanul echipe nationale de fotbal a marii britanii, si-a inselat partenera. Asta nu e cine stie ce mare chestie, dar mare grozavia a fost sa aud, ca din cauza asta i s-a luat sefia echipei de fotbal, pentru ca, selectionerul a stabilit, nici mai mult nici mai putin, ca respectiva pozitie este nu doar o pozitie de fotbalist sef ci o pozitie onoranta, care este vazuta de multi tineri pentru care reprezinta un model. Ca urmare, respectivul, oricit de competent ar fi ca sef de echipa, a fost inaturat din aceasta functie, pe considerentul ca el nu mai poate reprezenta un model pentru societate, pentru tineri mai ales, de vreme ce si-a inselat partenera. Baaang. E tare ca sa zic asa, ca in Marea Britanie in 2010, inca este posibil sa se puna problema asa.

Dragi englezi, speram sa salvati europa, ca daca voi n-o salvati nu mai are cine. Rigoarea englezeasca inca nu s-a pierdut. Englezii rezista in fortareata lor de principii si valori, chiar daca inamicul trage cu toate tunurile. Traiasca Regatul Unit al Marii Britanii. Evident, s-au gasit destui care sa zica, ca respectivul capitan de echipa este fotbalistic vorbind foarte competent si ca e un nonsens sa fie inlaturat, pe criterii care nu au nimic comun cu fotbalul. E drept acele criterii nu au nimic comun cu fotbalul, daca privesti lucrurile prin prisma unei educatii simpliste. Daca te gindesti insa ca se formeaza noi fotbalisti, adica noi oameni si deci si noi caractere umane, conteaza mult. Vrem sa avem fotbalisti care sa fie oameni si nu roboti sau animale de jucat fotbal. Omenirea inca e formata din oameni si cred ca trebuie sa ramina asa.

Deci inca o data, jos palaria pentru englezi si pentru BBC.

Asta a fost inceputul. Am mai dat peste o emisiune, numita parca One Young World unde au adus numai tineri educati si cu cap de fel de fel de nationalitati (indieni, africani, chinezi, irlandezi, francezi, de toate), probabil studenti pe la universitatile britanice, celebre dealtfel (Cambridge, Oxford etc), care au discutat intr-o zi despre profit si saracie. Mai pe inteles despre marile corporatii care aduna capitaluri imense si despre muritorii de foame, pe care societatea nu prea ii ajuta cu nimic, desi ar fi obligata sa faca lucrul asta.

Tinerii respectivii vorbeau foarte bine, si discutiile au fost absolut remarcabile.

Am mai auzit inca foarte multe alte lucruri interesante, despre morala, bani, valori, explicatii. Exact cum zice BBC-ul.

Radio BBC nu doar da stirile, BBC-ul le si explica.

Concluzia: fratilor, ascultati BBC daca intelegeti engleza, ca merita. Jos palaria. Este intr-adevar un World Service, adica un serviciu in interesul public mondial.

Lista cu frecventele FM pe care se poate asculta BBC in toata lumea:

http://www.bbc.co.uk/worldservice/specialreports/000000_help.shtml#radio

La categoria Programmes sau la arhiva, se gasesc documentare foarte interesante deasemenea, care pot fi descarcate si ca mp3.

http://www.bbc.co.uk/worldservice/documentaries/

BBC World Service se poate asculta si Live de pe internet.